Kotleciki w sosie pomidorowym z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym, wyrabiamy dokładnie i formujemy kotleciki. W moim przypadku wyszło 12 kulek.
2.Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i przecisnięty przez praskę czosnek, wkładamy kotleciki i obsmażamy ze wszystkich stron. Potrwa to kilka minut
3.Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dolewamy pół szklanki wody i wrzucamy ciecierzycę, mieszamy dokładnie i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy posiekaną pietruszkę i podajemy.
Jeśli sos jest za gęsty, dodajmy trochę więcej wody.
Komentarze