Kotleciki ryżowe z sosem

4.5 (169 ocen)

  • 35 min

Proste i tanie a przy tym bardzo smaczne

  • 35 min

Składniki:

  • kotlety:
    60 dag ryżu
    2 cebule
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    papryka mielona ostra
    majeranek
    olej do smażenia
    sos:
    200 ml przecieru pomidorowego
    czosnek
    olej
    bazylia
    mąka ziemniaczana
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ryżowe z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kotlety: cebule siekamy i podsmażamy na oleju. dodajemy ryż, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. zestawiamy z ognia i lekko studzimy dodajemy bułke tartą, jajka i przyprawy. mieszamy i formujemy kotlety. smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
  • 2. sos: czosnek siekamy, podsmażamy na oleju. wlewamy przecier pomidorowy. siekamy bazylię i dodajemy do sosu. doprawiamy solą i pieprzem. zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach wody. polewamy kotlety.

Porady

sos można przygotowac również z pomidorów z puszki lub ze świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować