Przepis na te kotleciki narodził się w mojej głowie pod wpływem chwili, gdy miałam ochotę na ciepłą kolację. Świetnie sprawdzą się także jako jarskie danie obiadowe. Są delikatne i chrupiące, bogactwa smaku nadają im suszone leśne grzyby.
45 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu II:
-3 szklanki ugotowanego i ostudzonego ryżu
-3/4 szklanki suszonych grzybów
-1 marchewka
Kotleciki ryżowe z grzybami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy 20 minut we wrzącej wodzie. Następnie wyławiamy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski. Dodajemy ryż, marchew startą na tarce o małych oczkach, cebulę posiekaną w drobną kostkę, jajko i przyprawy. Zagniatamy na jednolitą masę.
2.Z masy formujemy kotleciki (dokładnie zagniatając żeby się nie rozpadły) i obtaczamy je w bułce tartej.
3.Kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony.
Komentarze