Kotleciki mielone z kaszą

0 (0 ocen)

Delikatne kotleciki wieprzowe, doprawione majerankiem. Soczyste dzięki dodatkowi gotowanej kaszy. Polecam podać z warzywami

Składniki:


  • 100 g kaszy orkiszowej
    500 g mięsa mielonego z łopatki
    1 cebula
    2 jajka
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia

Kotleciki mielone z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    kaszę przepłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

    Do mielonego mięsa dodać wystudzoną kaszę, posiekaną w kostkę cebulę i jajka.
    Następnie dodać przyprawy: majeranek, paprykę, sól oraz pieprz. Wyrobić dobrze dłonią.

    Nabierać porcje masy i formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej.

    Kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy.

    Podawać np. z ziemniakami i buraczkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy