Kotleciki łososiowo-szpinakowe w sosie z gorgonzoli podane z chipsami ziemniaczanymi
30 min
Składniki:
Składniki dla 4 osób:
300 g łososia
200 g mrożonego szpinaku w liściach (u mnie Bonduelle)
1 mała sucha kajzerka
jajko
opakowanie sera gorgonzola
pół kieliszka białego wina
szklanka mleka/śmietany
1/2 kg ziemniaków
4 łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Kotleciki łososiowo-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć, osuszyć, wyfiletować. Szpinak odmrozić. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie.
Do miski wrzucić pokrojonego na malutkie kawałeczki łososia, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i odciśniętą kajzerkę. Można to wszystko przepuścić przez maszynkę ale ja wolałam mieć w kotlecikach kawałki ryby i szpinak w liściach. Dodać jajko, przyprawić do smaku, wyrobić masę, formować kotleciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na oleju. W garnku roztopić gorgonzolę w winie (podgrzewając oczywiście), dodać mleko lub śmietanę, dosmaczyć, chwileczkę pogotować. W naczyniu do zapiekania ułożyć kotleciki, zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
W tym czasie obrane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, smażyć na złoto na oleju, przed podaniem lekko posolić.
Komentarze