Kotleciki łososiowo-szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kotleciki łososiowo-szpinakowe w sosie z gorgonzoli podane z chipsami ziemniaczanymi

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:

    300 g łososia
    200 g mrożonego szpinaku w liściach (u mnie Bonduelle)
    1 mała sucha kajzerka
    jajko
    opakowanie sera gorgonzola
    pół kieliszka białego wina
    szklanka mleka/śmietany
    1/2 kg ziemniaków
    4 łyżki mąki
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki łososiowo-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć, osuszyć, wyfiletować. Szpinak odmrozić. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie.
    Do miski wrzucić pokrojonego na malutkie kawałeczki łososia, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i odciśniętą kajzerkę. Można to wszystko przepuścić przez maszynkę ale ja wolałam mieć w kotlecikach kawałki ryby i szpinak w liściach. Dodać jajko, przyprawić do smaku, wyrobić masę, formować kotleciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na oleju. W garnku roztopić gorgonzolę w winie (podgrzewając oczywiście), dodać mleko lub śmietanę, dosmaczyć, chwileczkę pogotować. W naczyniu do zapiekania ułożyć kotleciki, zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
    W tym czasie obrane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, smażyć na złoto na oleju, przed podaniem lekko posolić.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować