" Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką "

5 (194 ocen)

  • 30 min

Chrupiące kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem soczystej marchewki.

  • 30 min

Składniki:


  • - płatki owsiane - 3 łyżki

    - kasza jaglana - 150 g

    - marchew - 2 szt
    - cebula - 2 szt
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
    - chili - 1 szczypta
    - olej - 150 ml
    - jajko - 1 szt
    - mąka - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

" kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut.

    Odcedzamy.

    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

    Podsmażamy na odrobinie oleju.

    Płatki zalewamy ok. 50 ml ciepłej wody.

    Odstawiamy na ok. 10 minut.

    Do nasiąkniętych płatków dodajemy ugotowaną kaszę , utartą na grubych oczkach marchewkę i podsmażoną cebulkę.

    Wbijamy jajko.


    Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili.

    Dokładnie mieszamy.

    Formujemy okrągłe kotleciki.

    Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

    ( obracamy bardzo delikatnie! ).

    Odsączamy na papierowym ręczniku.

    Podajemy same lub z gorącym sosem np. pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować