Kotleciki / kuleczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Kotleciki robię zawsze wtedy gdy zostaje mi trochę ziemniaków z dnia poprzedniego. Świetnie smakują z surówką lub np. z sosem grzybowym.

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków ugotowanych i zmielonych
    1 jajko
    sól, pieprz
    majeranek, oregano, pietruszka suszona lub inne ulubione zioła i przyprawy
    ok 10 dag sera żółtego
    bułka tarta
    olej do smażenia

Kotleciki / kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone ziemniaki wymieszać dokładnie z surowym jajkiem, doprawić ulubionymi suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Gdyby masa była za rzadka dodaję trochę bułki tartej. Ser żółty ścieram na małych oczkach i mieszam z masą ziemniaczaną.
    Z takiej masy można formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano.
  • Kotleciki / kuleczki ziemniaczane 2. Z takiej masy można również za pomocą 2 małych łyżeczek formować kuleczki i wrzucać na głęboki gorący olej i smażyć.

Porady

Kotleciki podaję z surówką a kuleczki zazwyczaj z keczupem lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy