Kotleciki robię zawsze wtedy gdy zostaje mi trochę ziemniaków z dnia poprzedniego. Świetnie smakują z surówką lub np. z sosem grzybowym.
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków ugotowanych i zmielonych
1 jajko
sól, pieprz
majeranek, oregano, pietruszka suszona lub inne ulubione zioła i przyprawy
ok 10 dag sera żółtego
bułka tarta
olej do smażenia
Kotleciki / kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone ziemniaki wymieszać dokładnie z surowym jajkiem, doprawić ulubionymi suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Gdyby masa była za rzadka dodaję trochę bułki tartej. Ser żółty ścieram na małych oczkach i mieszam z masą ziemniaczaną.
Z takiej masy można formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano.
2.Z takiej masy można również za pomocą 2 małych łyżeczek formować kuleczki i wrzucać na głęboki gorący olej i smażyć.
Porady
Kotleciki podaję z surówką a kuleczki zazwyczaj z keczupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze