Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą

4.5 (191 ocen)

Kolejny przepis na przemycanie, tym razem soczewicy ;) Rodzinka nie przepada za nią, a w tych kotlecikach w ogóle jej nie poczuli. Kotleciki są smaczne i soczyste

Składniki:


  • 0,5 kg piersi z kurczaka
    60 g czerwonej soczewicy
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    Sól ziołowa do smaku
    Pieprz kolorowy do smaku
    Bułka tarta do panierowania
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. zmielić w maszynce na średnich oczkach. Wrzucić do miski.

    Soczewicę ugotować w małej ilości osolonej wody. Przestudzić. Dodać 3 łyżki mleka i wymieszać na papkę. Dodać suszone pomidory, sól i pieprz.

    Wrzucić zmielone mięso, wbić jajko i wymieszać na idealnie gładką masę. Jeśli trzeba, wsypać odrobinę bułki tartej, wymieszać i odstawić na chwilę by napęczniała.

    Następnie formować w dłoniach małe kotleciki (wyszło 18szt), obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym na złoto-brązowo. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

    Kotleciki podawać z surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować