Kolejny przepis na przemycanie, tym razem soczewicy ;) Rodzinka nie przepada za nią, a w tych kotlecikach w ogóle jej nie poczuli. Kotleciki są smaczne i soczyste
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
60 g czerwonej soczewicy
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 jajko
3 łyżki mleka
Sól ziołowa do smaku
Pieprz kolorowy do smaku
Bułka tarta do panierowania
Olej rzepakowy do smażenia
Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. zmielić w maszynce na średnich oczkach. Wrzucić do miski.
Soczewicę ugotować w małej ilości osolonej wody. Przestudzić. Dodać 3 łyżki mleka i wymieszać na papkę. Dodać suszone pomidory, sól i pieprz.
Wrzucić zmielone mięso, wbić jajko i wymieszać na idealnie gładką masę. Jeśli trzeba, wsypać odrobinę bułki tartej, wymieszać i odstawić na chwilę by napęczniała.
Następnie formować w dłoniach małe kotleciki (wyszło 18szt), obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym na złoto-brązowo. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze