Kotleciki drobiowe w maślance i cebulce

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Dzięki dodatkowi maślanki i mąki ziemniaczanej kotlety są niezwykle soczyste :)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Filet z kurczaka - 2 szt
    Majonez - 1 łyżka
    Maggi - 3 łyżki
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    Jajko - 1 szt.
    Cebula - 1 szt.
    Maślanka - pół szklanki
    vegeta, słodka papryka

Kotleciki drobiowe w maślance i cebulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety w cieście 1. Filety kroimy w grubsze paski, oprószamy vegetą i dość grubo słodką papryką. Z majonezu, mąki, jajka, maggi oraz maślanki robimy ciasto, dodajemy pokrojoną drobno cebulę.
    Wkładamy mięso i marynujemy ok 2 ha.
  • image-0ijq2g2 2. Po tym czasie smażymy kotleciki na oleju, z jak największą ilością naszego ciasta. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

Porady

Pomimo, że maggi jest dość słona, to jednak możemy użyć jeszcze vegety, dlatego, że w takiej ilości ciasta ta słoność zginie i kotlety będą jałowe. Jeżeli ktoś woli wersję bardziej pikantną, zamiast słodką oprószamy ostrą papryką, a do ciasta dodajemy szczyptę chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy