Babeczki jagodowo-serowe z bezą

0 (0 ocen)

Mój tata, po zjedzeniu takiego koszyczka powiedział: "O kurde..." ;) Wydaję mi się, że to wystarczy, aby określić, jakie są smaczne ;D Kruchutkie babeczki nadziane serem i jagodami, przykryte czapą słodkiej bezy. Niebo w gębie! Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g masła
    1 jajka

    Nadzienie serowe:
    250 g białego sera twarogowego
    1/2 szkl. cukru
    małe jajko

    Beza:
    2 białka
    1/3 szkl. cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki wiórków kokosowych

    Dodatkowo:
    1 1/2 szkl. jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki jagodowo-serowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, z ciasta uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Ponownie umieścić w lodówce.
  • 2. Nadzienie serowe: Twaróg zmielić, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • 3. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać szpatułką.
  • image-1gavfa4 4. W środek schłodzonych babeczek nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego oraz łyżeczkę jagód. Całość przykryć łyżką bezy. Tak przygotowane koszyczki piec w 180 st.C około 20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem bardzo delikatnie i ostrożnie wyjąć jagodowo-serowe koszyczki z foremek tak, aby nie popękały. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Picante-Jalapeno)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Nadzienie Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować