Mój tata, po zjedzeniu takiego koszyczka powiedział: "O kurde..." ;) Wydaję mi się, że to wystarczy, aby określić, jakie są smaczne ;D Kruchutkie babeczki nadziane serem i jagodami, przykryte czapą słodkiej bezy. Niebo w gębie! Polecam!
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 jajka
Nadzienie serowe:
250 g białego sera twarogowego
1/2 szkl. cukru
małe jajko
Babeczki jagodowo-serowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, z ciasta uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Ponownie umieścić w lodówce.
2.Nadzienie serowe: Twaróg zmielić, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
3.Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać szpatułką.
4.W środek schłodzonych babeczek nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego oraz łyżeczkę jagód. Całość przykryć łyżką bezy. Tak przygotowane koszyczki piec w 180 st.C około 20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem bardzo delikatnie i ostrożnie wyjąć jagodowo-serowe koszyczki z foremek tak, aby nie popękały. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Picante-Jalapeno)
Komentarze