Porcja dla 6 osób.
Na ciasto:
30g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
przyprawa do pizzy
Na farsz:
1 duży filet z kurczaka
pół kapusty pekińskiej (ok.300 g)
200 g pieczarek
2 duże cebule
1 ogórek szklarniowy
1/2 puszki kukurydzy
przyprawa do gyrosa
Sos czosnkowy(przepis znajduje się na moim profilu)
Babeczki a'la kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciepłego mleka, drożdży, cukru, soli oraz szklanki mąki przygotowujemy zaczyn na ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.W międzyczasie obieramy cebule, kroimy w talarki, podsmażamy na patelni, aż lekko się zarumieni. Myjemy i kroimy pieczarki w plasterki, również podsmażamy na patelni dodając szczyptę soli. Kroimy w cienkie paski kapustę pekińską oraz w pół-talarki ogórka.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą curry lub gyros.
3.Z zaczynu wyrabiamy gładkie ciasto, dodając stopniowo mąkę, oliwę, przyprawę do pizzy. Kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odklejać się od ręki, odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Foremki smarujemy olejem. Następnie wykładamy je rozwałkowanym ciastem o grubości 0,5 cm.
Komentarze