Ciasto kostka z masą mix smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Białka ubić na pianę a gdy będzie prawie ubita dodawać porcjami cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa się połączy porcjami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózgą.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
2.MASA :
3/4 mleka zagotować a w pozostałym mleku wymieszać budyń i cukier.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do tego mleka i energicznie mieszając ugotować budyń a potem zakryć dokładnie ten budyń folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Gdy budyń wystygnie zdjąć folię, utrzeć masło i porcjami dodawać go i ucierać.
Batony, herbatniki i czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować a potem dodać do masy i wymieszać.
3.POLEWA :
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i kakao i mieszać aż składniki się połączą i będą gorące ale nie zagotowane.
4.PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt i ułożyć też ten papier ( to ułatwi wyjęcie ciasta gdy się zetnie ), można placek nasączyć.
Na placek wyłożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
Na masie dekoracyjnie ale nie musi być idealnie rozlać stróżkami polewę i ciasto schłodzić.
Porady
Dobrze jeśli ciasto wyjmiemy z lodówki na godzinę przed podaniem aby złapało pokojowej temperatury.
Komentarze