Ciasto Kostka tortowa

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto w sam raz na święta,pełne pysznych smaków,na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka 25x30 cm
    na ciasto orzechowe:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    75 g posiekanych orzechów włoskich
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na ciasto kakaowe:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem
    500 ml mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    300 g masła
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    olejek śmietankowy
    2 łyżki kakao
    200 g wydrylowanych wiśni w spirytusie
    na bezę kokosową:
    200 g wiórek kokosowych
    4 białka
    100 g cukru pudru
    na ciemną polewę
    80 g masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    1 łyżka słodkiej śmietanki
    dodatkowo:
    gotowa biała polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Ciasto kostka tortowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto orzechowe:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,w czasie ubijania dodać proszek do pieczenia i żółtka na końcu dodać orzechy oraz bułkę tartą,wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • 2. Ciasto kakaowe:
    Białka ubić na sztywno i nadal ubijając,dodawać stopniowo żółtka i cukier, na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie wymieszać,wyłożyć na formę do pieczenia i piec30 minut w temperaturze 180 stopni C.Przestudzić i przekroić na dwa placki.
  • 3. Krem:
    Połowę mleka zagotować z cukrami,do reszty mleka wsypać mąki,dodać żółtka i zmiksować,wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń,wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch i nadal ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń,gotowa masę podzielić an trzy części do pierwszej dodać kilka kropli olejku śmietankowego,do drugiej kakao i do trzeciej wiśnie w spirytusie,dokładnie wymieszać.
  • 4. beza kokosowa:
    Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do uzyskania jednolitej,zwartej masy,połączyć z wiórkami kokosowymi,piec w nagrzanym piekarniku do 100 stopni C do lekkiego zrumienienia.
  • 5. Wszystkie składniki ciemnej polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia składników.
    Białą polewę przygotować według instrukcji na opakowaniu.

    Ułożenie warstw ciasta:orzechowe-krem śmietankowy-placek kakaowy-krem wiśniowy-placek kakaowy-krem kakaowy-beza kokosowa-ciemna polewa-biała polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.4 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka tortowa

To może cię zainteresować