Ciasto kostka tortowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto orzechowe:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,w czasie ubijania dodać proszek do pieczenia i żółtka na końcu dodać orzechy oraz bułkę tartą,wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C i piec 30 minut.
2.Ciasto kakaowe:
Białka ubić na sztywno i nadal ubijając,dodawać stopniowo żółtka i cukier, na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie wymieszać,wyłożyć na formę do pieczenia i piec30 minut w temperaturze 180 stopni C.Przestudzić i przekroić na dwa placki.
3.Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrami,do reszty mleka wsypać mąki,dodać żółtka i zmiksować,wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń,wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch i nadal ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń,gotowa masę podzielić an trzy części do pierwszej dodać kilka kropli olejku śmietankowego,do drugiej kakao i do trzeciej wiśnie w spirytusie,dokładnie wymieszać.
4.beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do uzyskania jednolitej,zwartej masy,połączyć z wiórkami kokosowymi,piec w nagrzanym piekarniku do 100 stopni C do lekkiego zrumienienia.
5.Wszystkie składniki ciemnej polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia składników.
Białą polewę przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Komentarze