Kostka czekoladowo-wiśniowa

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Orzeźwiająca i pyszna

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki oleju
    pół szklanki wody
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    Wszystkie składniki umieścić w garnku, zagotować i wystudzić.
    5 jajek (z białek ubić pianę)
    pół szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Nasączenie:
    1/2 szklanki wiśniówki lub kompotu wiśniowego wymieszanego z 1/2 szklanki wody
    Krem:
    700 ml śmietany kremówki
    1 kg wiśni mrożonych lub świeżych
    2 łyżki soku z cytryny
    7 łyżek cukru
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    Polewa:
    2 gorzkie czekolady
    200 ml kremówki
    wiśnie koktajlowedo dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka czekoladowo-wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Czekoladową masę zmiksować z pozostałymi składnikami, na końcu dodać pianę białek, delikatnie wymieszać. Ciasto piec w formie (25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia) ok. 40 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Nasączyć ponczem.
  • 2. Wiśnie zmiksować, zagotować z cukrem dodać suchą żelatynę i wymieszać, ostudzić.
    Kremówkę ubić na sztywno, 1/2 szklanki odłożyć, resztę wymieszać z zimną masą wiśniową.
  • 3. Masą wiśniową przełożyć nasączone blaty czekoladowe.
  • 4. Czekolady rozpuścić z kremówką, lekko przestudzić.

    Aby wykonać ozdobne rozetki należy 2 łyżki powyższej masy czekoladowej wymieszać z odłożoną wcześniej ubitą kremówką.
  • 5. rozpuszczonymi czekoladami posmarować ciasto, ozdobić kleksami z czekoladowej śmietany i wiśniami koktajlowymi.

Porady

Ciasto można także przygotować z malinami lub truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować