Kostka wiśniowo - czekoladowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne połączenie kakaowego biszkoptu z wiśniowym kremem. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. Całość zwieńczona polewą czekoladową, która nawet po długim pobycie w lodówce pozostaje miękka. Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

    6 dużych jajek
    150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki )
    30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką )
    220 g cukru ( 1 szklanka )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu 10%

    Krem wiśniowy:

    800 g wiśni, świeżych lub mrożonych
    5 - 8 łyżek cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    24 g żelatyny ( 6 łyżeczek )
    500 ml śmietany kremówki 36 %, dobrze schłodzonej

    Polewa czekoladowa:

    125 ml śmietany kremówki 36 %
    125 g gorzkiej lub deserowej czekolady ( lub pół na pół z mleczną )


    Nasączenie:

    2/3 szklanki likieru wiśniowego lub mocnej herbaty, osłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny i wódki/spirytusu ( opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Kostka wiśniowo - czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:

    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 2. Krem wiśniowy:

    Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić.

    Wiśnie umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree.
  • 3. Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut aby napęczniała. Po tym czasie garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie doprowadzić do zagotowania - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę dodać do gorącego wiśniowego puree i dokładnie wymieszać. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia ( należy pilnować aby wiśniowe puree nie stężało zbyt mocno ).
  • 4. Śmietanę kremówkę ubić do prawie sztywności. Pod koniec ubijania dodawać w 3 turach gęstniejące wiśniowe puree, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia ( i znów należy pilnować aby krem nie stężał całkowicie ).
  • 5. Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową likieru wiśniowego ( lub herbaty ). Wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go pozostałym likierem. Wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu.
  • 6. Polewa czekoladowa:

    Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego wystudzenia i zgęstnienia polewy.
  • 7. Wierzch schłodzonego ciasta polać gęstniejącą polewą czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do stężenia polewy. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)

Porady

Waga wiśni z przepisu - 800 g, to łączna waga wiśni i soku. Ilość cukru dodanego do wiśni należy dostosować do swoich upodobań. Jego ilość zależy też od słodkości wiśni. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Śmietana Wiśnie
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na produkty marki
-20% na produkty marki
Rabat 20% na produkty marki Ri... więcej»
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
+
-20% na produkty marki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-20% na całą ofertę sklepu
-20% na całą ofertę sklepu
20% rabatu na wszystkie produk... więcej»
Kod rabatowy:szzw20
Zobacz
+
-20% na całą ofertę sklepu
Online

20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szzw20
Zobacz
-30% na wybraną kolekcję
-30% na wybraną kolekcję
Rabat -30% na wybrany asortyme... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% na wybraną kolekcję
Online

Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat -20% przy zakupach produ... więcej»
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
+
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Online

Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować