Ciasto kostka rumowo-cynamonowa z mascarpone

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lekki cynamonowy biszkopt mocno nasączony rumem i przełożony kremem mascarpone z brzoskwiniami. Ciasto ma bardzo wyraźny smak, ładnie się kroi i elegancko wygląda. Doskonale nada się na święta, przyjęcia i bardziej eleganckie okazje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *foremka23*23 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżka cynamonu
    100 g rozpuszczonego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem:
    400 ml śmietanki kremówki
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
    1/2 szklanki rumu
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Kremówka Desery

Ciasto kostka rumowo-cynamonowa z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, następnie powoli dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Przesiać do masy jajecznej i wmieszać, na końcu dodać przestudzone masło. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je rumem.
  • 2. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić i zmiksować z kremem. Z kremu odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i przełożyć ciasto. Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać cynamonem. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować