Kostka kajmakowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód: do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wyłożyć masę z wymieszanych składników spodu
2.nadzienie: do garnka wylewamy mleko z puszki, dokładamy resztę składników, i na średnim/małym ogniu, ciągle mieszając, gotujemy równe 15 minut trzeba baaaardzo uważać i non-stop mieszać bo okropnie się ta masa przypala, jeśli się jej intensywnie nie miesza.
3.Po 15 minutach zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia,drewnianą pałką/łyżką, aż zbieleje i zgęstnieje ja mieszałam znów chyba z 15 minut.
4.Wyłożyć na herbatnikowy spód, odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie zrobić polewę czekoladową:
5.Całość równomiernie oblać stopioną czekoladą z dodatkiem oleju
Wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje najlepiej na noc - wtedy kroić.
Komentarze