Ciasto kostka borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Do masy białkowej dodajemy cukier i żółtka, dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C ok. 25 minut. Studzimy.
2.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i studzimy.
3.2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 0.75 l wrzącej wody i doprowadzamy do lekkiego stężenia.
4.Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy płynną, zimną galaretkę cytrynową. Ubijamy na małych obrotach i na koniec wsypujemy śmietan-fix - ubijamy przez moment. Do gotowej masy wsypujemy borówki i mieszamy lekko łyżką. Na gotowy biszkopt wykładamy masę z borówkami. Na masie układamy galaretką do góry delicje. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką agrestową.
Komentarze