Koreańska zupa kimchi

4.48 (143 ocen)

  • 35 min

Zupa dla fanów kimchi ( czyli kiszonej kapusty pekińskiej ) i dań na ostro. Aromatyczna, pożywna, i bardzo ostra - polecam na zimowe wieczory :)

  • 35 min

Składniki:

  • 2,5 litra dowolnego bulionu ( u mnie bulion przygotowany na golonce wieprzowej)
    400 gram kimchi ( 2 salaterki deserowe )
    5 grzybów shitake (mogą być suszone )
    Marchewka
    ½ pora (tylko biała część )
    Szczypior
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka sosu rybnego
    200 gram surowego wędzonego boczku
    Kawałek papryczki chilli
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Koreańska zupa kimchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzewamy wywar, dodajemy do niego pokrojoną w plasterki marchewkę i pora i posiekany ząbek czosnku – gotujemy do czasu kiedy marchewka lekko zmięknie ( ma być al dente ). Do wywaru dodajemy kapustę kimchi, pokrojone w plasterki grzyby shitake, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie boczek kroimy w plasterki i smażymy na patelni aż nabierze ładnego złotego koloru. Zupę doprawiamy do smaku sosem rybnym, solą i pieprzem. Zupę serwujemy z plasterkami podsmażonego boczku posypaną posiekanym szczypiorkiem i papryczką chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować