Koreczki z sera i parówek

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jedną z moich pasji jest przyrządzanie różnych smakołyków. Koreczki robię bardzo często, naróżne okazje. Moja 4-letnia córeczka je uwielbia.

Składniki:

  • ● 30 dag żółtego sera w kawałku
    ● 5 lub 6 cienkich parówek
    ● folia aluminiowa
    ● wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Koreczki z sera i parówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koreczki z sera i parówek 1. Żółty ser (w całości) wkładamy
    do woreczka foliowego,
    mocno związujemy i wkładamy
    do garnka z gorącą wodą. Podgrzewamy
    na małym ogniu, aż
    ser się roztopi.
  • 2. Ser wyjmujemy i od razu
    układamy na dużej desce do
    krojenia. Rozwałkowujemy na
    placek grub. 3 mm.
  • 3. Na placek serowy nakładamy
    parówkę i owijamy ją serem
    tak, żeby cała była zawinięta.
    Ostrym nożem odcinamy
    ser i nakładamy następną parówkę.
    Czynności powtarzamy,
    aż wyczerpiemy wszystkie
    składniki.
  • 4. Każdą parówkę w serze
    owijamy w folię aluminiową
    i na 2-3 godziny wkładamy do
    lodówki, by ser zastygł.
  • 5. Przed podaniem wyjmujemy
    parówki w serze z folii
    i ostrym nożem kroimy po skosie
    na niezbyt duże kawałki
    (na jeden kęs). Do każdego
    koreczka wybijamy wykałaczkę
    i układamy na półmisku.

Porady

● Parówki trzeba zawijać szybko, by ser nie stwardniał. ● Do koreczków doskonale nadają się cienkie parówki drobiowe, w sklepach pojawiają się też z papryką lub serem żółtym. Takie koreczki nie tylko bardzo ładnie wyglądają, ale również świetnie smakują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować