Ciasto Koralowiec

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Proste i bardzo smaczne ciasto Koralowiec. Galaretka cytrynowa, masa truskawkowa i masa jagodowa idealnie do siebie pasują zarówno smakowo jak i kolorystycznie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    150 g białej czekolady
    1 szkl mąki

    2 galaretki cytrynowe + 700ml wody

    Masa truskawkowa:
    700 g truskawek ( u mnie mrożone)
    2 galaretki truskawkowe

    Masa jagodowa:
    400 g jagód ( u mnie mrożone)
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki cukru

    2/3 op okrągłych biszkoptów

    200g śietanki 30%
    kilka truskawek do przybrania
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Ciasto koralowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku na gazie.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy partiami żółtka.
  • 3. Cały czas miksując do masy jajecznej wlewamy przestudzona rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
  • 4. Na blaszkę 35x25 wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą wylewamy ciasto. Pieczemy 35-40 min w 180'.
    Studzimy
  • 5. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml wrzącej wody. Stawiamy w chłodny miejscu by galaretka zaczynała tężeć
  • 6. Masa truskawkowa:
    Mrożone truskawki wrzuć do garnka i podgrzej do momentu aż truskawki się rozmrożą i będą miękkie. Zdejmij z ognia. Całość zmiksuj.
    Do gorących truskawek dodaj galaretki i dobrze wymieszaj.
  • 7. Masa jagodowa:
    Jagody wrzuć do garnka i podgrzej do momentu aż się rozmrożą i będą miękkie. Całość zdejmij z ognia i zmiksuj.
    Żelatynę zalej 3 łyżkami gorącej wody i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
    Ostudzoną żelatynę wlej do zmiksowanych jagód i dobrze wymieszaj
  • 8. Na biszkopt wylej tężejącą cytrynową galaretkę. Odstaw na 30 min w zimne miejsce by stężało.
    Na stężałą cytrynową galaretkę wylej masę truskawkową i delikatnie ułóż na niej biszkopty. Ponownie zostaw do stężenia
  • 9. Na biszkopty wylej masę jagodową. Ponownie odstaw ciasto do całkowitego stężenia.
  • 10. Śmietankę ubij z 1 łyżką cukru. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób ciasto. Truskawki pokrój w plasterki i udekoruj nimi ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody Truskawki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować