Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę, proszek, orzechy (pokrojone) i rodzynki. Ciasto delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy tak dwa biszkopty.
2.Masa: Odlewamy sok z brzoskwiń ( u mnie 1szkl) dolewamy wody tak żeby było razem 0,5l. Odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy budyń i żółtka, resztę soku zagotowujemy z cukrem. Do gotującego soku wlewamy mieszankę z budyniem, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy z margaryną.
3.Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.
4.Przełożenie placka: Biszkopt - 1/2 masy - delicje (dociskamy dobrze do masy) - 1/2 masy ( zostawiamy kilka łyżek) - biszkopt - reszta masy - pokrojone brzoskwinie - tężejąca galaretka.
Komentarze