To ciasto kojarzy mi się z jesienią. Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni.Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca.
Składniki:
ciasto:
8 białek
4 żółtka
3/4 szkl. cukru
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń
1 i 3/4 szkl. wody
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
300 g masła
Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.
Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty.
Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 170*C.
2.Sok z brzoskwiń zagotować z 1 szklanką wody i cukrem. Budynie zmieszać z mąką,rozpuścić w 3/4 szklanki wody,zmieszać z żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń.
Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem.
3.Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem.
Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta.
Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Komentarze