Ciasto Kora orzechowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciasto kojarzy mi się z jesienią. Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni.Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca.

Składniki:

  • ciasto:
    8 białek
    4 żółtka
    3/4 szkl. cukru
    200 g mielonych orzechów włoskich
    100 g wiórków kokosowych
    100 g rodzynek
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń
    1 i 3/4 szkl. wody
    5 łyżek cukru
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki pszennej
    4 żółtka
    300 g masła

    ponadto:
    1 podwójna paczka delicji pomarańczowych
    1/4 szkl. mocnego naparu kawy
    50 ml spirytusu
    osączone brzoskwinie z 1 puszki
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.
    Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty.
    Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 170*C.
  • 2. Sok z brzoskwiń zagotować z 1 szklanką wody i cukrem. Budynie zmieszać z mąką,rozpuścić w 3/4 szklanki wody,zmieszać z żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń.
    Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem.
  • 3. Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem.
    Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie.
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta.
    Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować