Korzenno - ziołowy piernik bez miodu

0 (0 ocen)

Piernik przygotowany na syropie z herbaty ziołowej z dodatkiem przypraw korzennych. Ciasto jest przyjemnie aromatyczne, wilgotne, o porowatej i miękkiej strukturze. Goście degustujący mój eksperyment byli zachwyceni.

Składniki:

  • Syrop:
    1 i ½ szklanki wody
    2 szklanki cukru
    2 torebki herbaty ekspresowej mięta z jabłkiem (2 x 2 g)
    10 goździków
    6 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka owoców kolendry
    1 łyżeczka tymianku suszonego

    Pozostałe składniki ciasta:
    3 i ½ szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    300 g śmietany 18%
    100 g stopionego masła
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    1/3 łyżeczki kurkumy
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Polewa i dodatki:
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki cukru
    1 kopiasta łyżka kakao naturalnego
    20 g posypki dekoracyjnej o smaku owocowym (ok. 2 łyżki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenno - ziołowy piernik bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenno - ziołowy piernik bez miodu 1. Składniki przeznaczone na syrop gotować 30 min, co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzić i wystudzić.
  • Korzenno - ziołowy piernik bez miodu 2. Do klarownego płynu dodać jajka, śmietanę, lekko wystudzone masło, wsypać cynamon, imbir, kurkumę i sodę. Całość utrzeć. Na końcu dołożyć mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Korzenno - ziołowy piernik bez miodu 3. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Korzenno - ziołowy piernik bez miodu 4. Jogurt, cukier oraz kakao utrzeć na jednolitą masę. Polewą pokryć wierzch ciasta, a następnie równomiernie posypać kolorową posypką.
  • Korzenno - ziołowy piernik bez miodu 5. Piec ok. 60 min (180 st. C). Gotowy piernik wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować