Piernik przygotowany na syropie z herbaty ziołowej z dodatkiem przypraw korzennych. Ciasto jest przyjemnie aromatyczne, wilgotne, o porowatej i miękkiej strukturze. Goście degustujący mój eksperyment byli zachwyceni.
Składniki:
Syrop:
1 i ½ szklanki wody
2 szklanki cukru
2 torebki herbaty ekspresowej mięta z jabłkiem (2 x 2 g)
10 goździków
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka owoców kolendry
1 łyżeczka tymianku suszonego
Pozostałe składniki ciasta:
3 i ½ szklanki mąki pszennej
3 jajka
300 g śmietany 18%
100 g stopionego masła
1 łyżeczka cynamonu mielonego
½ łyżeczki imbiru mielonego
1/3 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa i dodatki:
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka kakao naturalnego
20 g posypki dekoracyjnej o smaku owocowym (ok. 2 łyżki)
Korzenno - ziołowy piernik bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na syrop gotować 30 min, co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzić i wystudzić.
2.Do klarownego płynu dodać jajka, śmietanę, lekko wystudzone masło, wsypać cynamon, imbir, kurkumę i sodę. Całość utrzeć. Na końcu dołożyć mąkę i dokładnie wymieszać.
3.Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
4.Jogurt, cukier oraz kakao utrzeć na jednolitą masę. Polewą pokryć wierzch ciasta, a następnie równomiernie posypać kolorową posypką.
5.Piec ok. 60 min (180 st. C). Gotowy piernik wystudzić.
Komentarze