KORZENNE KOSTKI Z DYNIĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Małe co nieco dla wielbicieli przypraw korzennych i nie tylko....

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki soli

    2 łyżeczki cynamonu w proszku

    1/2 łyżeczki imbiru w proszku

    1 szklanka puree z dyni

    3/4 szklanki cukru

    1/2 szklanki roztopionego masła

    2 jajka

    1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    3/4 szklanki pokrojonych suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Korzenne kostki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.

    W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Połączyć z suchymi składnikami oraz pokrojonymi suszonymi śliwkami. Formę na ciasto o wymiarach ok. 20 x 20 cm, wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia.

    Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić. Ciasto można oblać białą lub mleczną czekoladą i udekorować np. włoskimi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować