Pyszny deser na ciepło, cudownie pachnący miodem, cytryną i korzennymi przyprawami. Przygotowuje się go w 10 min. na patelni. Polecam!
10 min
Składniki:
na 4 osoby :
3 duże dojrzałe owoce kaki (persymona)
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
skórka z pomarańczy lub mandarynki (opcjonalnie)
parę goździków
3 gwiazdki anyżu
1 kawałek kory cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu w proszku
Korzenne kaki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć owoce.
2.Usunąć liście, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
3.Na patelni rozgrzać masło, ułożyć pokrojone owoce, gwiazdki anyżu, korę cynamonu i goździki, wycisnąć na owoce sok z cytryny. Smażyć z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż owoce będą miękkie (tak żeby można było w nie wbić widelec bez oporu). Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach.
4.Przygotować sos. Na patelnię dodać miód, szczyptę cynamonu, gałki muszkatałowej i ewentualnie skórkę z pomarańczy lub mandarynki. Lekko zredukować sos do syropistej konsystencji. Polać nim owoce na talerzach, można dodatkowo posypać szczyptą cynamonu.
Porady
Deser będzie jeszcze bardziej wykwintny podany z gałką lodów waniliowych.
Komentarze