KORZENNE KAKI z PATELNI

5 (1 ocen)

  • 10 min

Pyszny deser na ciepło, cudownie pachnący miodem, cytryną i korzennymi przyprawami. Przygotowuje się go w 10 min. na patelni. Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • na 4 osoby :

    3 duże dojrzałe owoce kaki (persymona) 
    1 łyżka masła 
    4 łyżki miodu
    sok z połowy cytryny 
    skórka z pomarańczy lub mandarynki (opcjonalnie)
    parę goździków
    3 gwiazdki anyżu
    1 kawałek kory cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta cynamonu w proszku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Korzenne kaki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KORZENNE KAKI 1. Umyć owoce.
  • KORZENNE KAKI 2. Usunąć liście, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • KORZENNE KAKI 3. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć pokrojone owoce, gwiazdki anyżu, korę cynamonu i goździki, wycisnąć na owoce sok z cytryny. Smażyć z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż owoce będą miękkie (tak żeby można było w nie wbić widelec bez oporu). Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach. 
  • KORZENNE KAKI 4. Przygotować sos. Na patelnię dodać miód, szczyptę cynamonu, gałki muszkatałowej i ewentualnie skórkę z pomarańczy lub mandarynki. Lekko zredukować sos do syropistej konsystencji. Polać nim owoce na talerzach, można dodatkowo posypać szczyptą cynamonu.  

Porady

Deser będzie jeszcze bardziej wykwintny podany z gałką lodów waniliowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować