Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Korzenne wilgotne ciasto z bakaliami polane pysznym lukrem idealnie się sprawdzi na świątecznym stole.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 jajek
    2 szklanki startej surowej marchewki
    100 g bakalii-rodzynki,żurawina,orzechy włoskie,laskowe,skórka z pomarańczy
    30 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    220 ml oleju roślinnego
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego

    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru trzcinowego

    Dodatkowo:
    srebrne perełki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do ciasta dodajemy marchew 1. Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbić jajka wsypać cukry i mikserem ubić do białości,wlać olej wsypywać po łyżce mąkę wymieszaną z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania,pod koniec koniec dodać startą marchew ,wsypać bakalie-orzechy rozdrobnić mieszać delikatnie do połączenia.
  • mieszamy z bakaliami 2. Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12/39 cm wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.
  • robimy lukier 3. Lukier: białko schłodzone wczesniej w lodówce ubic na sztywno wsypując pod koniec przesiany na sitku cukier puder trzcinowy zmiksować na gładka lśniącą masę. Polukrować wystudzone ciasto i posypać srebrnymi perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.37 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bakaliami

To może cię zainteresować