Korzenne ciasto dyniowo-marchewkowe

0 (0 ocen)

puszyste, wilgotne i mięciutkie, doskonałe nie tylko na halloween

Składniki:

  • 1 ½ szkl. mąki,
    ½ szkl. cukru,
    1 szkl. pure z dyni,
    ½ szkl. oleju,
    3 jajka,
    1 marchew,
    1 cukier waniliowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka przyprawy korzennej,
    ½ łyżeczki cynamonu,
    1 łyżeczka kakao,
    szczypta soli

    Polewa:
    ¼ kostki masła,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki mleka,
    2 łyżki śmietany 18%,
    3 łyżki kakao

Korzenne ciasto dyniowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy olejem, oprószamy wiórkami koksowymi lub bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, olej, a następnie suche składniki. Na końcu dodajemy marchew, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach.

    Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy