Korzenna biała czekolada na gorąco z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Mój ulubiony zestaw na chłodne dni - gorąca biała czekolada i cynamonowe ciasteczka :)

  • 15 min

Składniki:

  • dla dwóch osób:
    2 szklanki mleka
    1 laska cynamonu
    1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
    1 gwiazdka anyżowa (opcjonalnie)
    1 strączek kardamonu
    1 tabliczka białej czekolady

    Dodatkowo:
    150 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru
    kilka kostek mlecznej czekolady

    Do ozdobienia szklanek:
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru trzcinowego

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Korzenna biała czekolada na gorąco z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon, anyż, kardamon i nasionka z 1/2 laski wanilii. Gotujemy na nisko-średnim ogniu przez 10 minut. Mleko przecedzamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno w cukrem. Mleczną czekoladę ucieramy na tarce. Miód wylewamy na płaski talerzyk, na drugi wysypujemy cukier trzcinowy. Krawędź kubka maczamy w miodzie a następnie w cukrze.
  • 3. Czekoladę przelewamy do udekorowanych kubków, Nakładamy bitą śmietanę i posypujemy mleczną czekoladą. Gotowe! :)

Porady

Do korzennej białej czekolady idealnie pasują cynamonowe ciasteczka :) http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cynamonowe-kruche-ciasteczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy