Korzenna wątróbka

0 (0 ocen)

Wątróbka drobiowa w korzennym sosie z dodatkiem imbiru i cynamonu.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    150 g obranej marchewki
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    8 łyżeczek jogurtu naturalnego
    1 i 2/3 szklanki wody
    4 - 5 łyżeczek mąki pszennej
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka oregano suszonego
    imbir mielony do smaku (wg uznania)
    cynamon mielony do smaku (wg uznania)
    chilli w proszku do smaku (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenna wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenna wątróbka 1. Czosnek posiekać, marchewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzać olej, dodać marchewkę, czosnek, sezam, imbir i cynamon. Całośc smażyć 5 min, cały czas mieszając.
  • Korzenna wątróbka 2. Wątróbkę opłukać, wysuszyć, usunąć błonki, żyłki i ewentualną żółć - przełożyć do garnka z warzywami i chwilę razem smażyć, mieszając, aż wątróbka lekko się zetnie.
  • Korzenna wątróbka 3. Całość zalać 1 szklanką wody, dodać koncentrat pomidorowy, oregano, pieprz i chilli. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia - gotować 10 min.
  • Korzenna wątróbka 4. Jogurt wymieszać z pozostałą ilością wody (2/3 szklanki) i mąką. Zawiesinę wlać do wątróbki, podgrzewać i chwilę gotować. Potrawę doprawić przyprawą uniwersalną lub solą.
    Podawać do obiadu zamiast mięsa lub na kolację z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować