1.Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zachowując poźniej 6 łyżek wody z gotowania.
Połowę różyczek brokuła miksujemy na puree razem z wodą z gotowania brokuł i przyprawiamy pieprzem.
2.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Mięsko nacieramy przyprawą złocistą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso na 4 łyzkach oleju na złocisty kolor.
3.Ryż zalewamy 1,5 szklanki wody i dusimy na wysokiej patelni, aż będzie ugotowany i woda wyparuje (czasami należy dodać troszkę więcej wody w trakcie, gdyby okazało się, że jest jej za mało), przy czym w połowie gotowania dodajemy kurkumę oraz przyprawiamy lekko solą.
4.Na talerzu formujemy z ryżu kopiec kreta, w srodek wkładamy pomidorka.
Na zewnątrz kopca wykładamy puree brokułowe, a na nim układamy kawałki usmażonej piersi z kurczaka oraz resztę różyczek brokuła.
Posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze