Kopiec kreta

5 (140 ocen)

  • 45 min

Ciasto bez glutenu, w sam raz dla osób chorujących na celiakię.

  • 45 min

Składniki:

  • 75 g masła
    100 g cukru
    1 stopiona czekolada mleczna
    125 g mielonych migdałów
    6 jaj
    wiórki czekoladowe
    3 banany
    400 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • 2. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  • 3. Czekoladę stopić i wmieszać wraz z migdałami do masy maślanej.
  • 4. Dodać do masy żółtka.
  • 5. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać całość łyżką.
  • 6. Wylać ciasto do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec przez 30 min.
  • 7. Ubić śmietanę, dodać wiórki czekoladowe (można też dodać odrobinę żelatyny, żeby śmietana była sztywna)
  • 8. W środku ostudzonego ciasta zrobić otwór (pozostawić ok. 1 cm ciasta na dnie), wypełnić go bananami i bitą śmietaną, formując kopiec.
  • Po przekrojeniu 9. Pokruszyć ciasto wyjęte z otworu i posypać po wierzchu śmietany.

Porady

Ponieważ ciasto nie zawiera mąki, proszku do pieczenia i tym podobnych, ma konsystencję przypominającą piankę, trochę jak niedopieczony zakalec. Ale tak właśnie ma ono wyglądać, w żadnym wypadku nie psuje to smaku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować