Koperty serowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

To mój pomysł na szybki deser do kawy, wychodzi każdemu.

  • 40 min

Składniki:

  • 375g ciasta francuskiego

    Nadzienie:
    250g twarogu półtłustego
    3 łyżki śmietany 12%
    1 cukier wanilinowy
    3 łyżki cukru pudru
    garść rodzynek
    1-2 jabłka

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody

Koperty serowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto podziel na 10 równych kwadratów.
  • 2. Wymieszaj twaróg, śmietane, cukier puder i cukier wanilinowy, do uzyskania jednolitej masy. Dodaj rodzynki.
    Jabłka obierz, pokój na małe kwadraty.
  • 3. Na każdy kwadrat nakładaj masę serową i jabłka. Złóż na pół, posklejaj boki i przyciśnij widelcem boki ciastka. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • 4. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą, do uzyskania gładkiej masy i polukruj ciastka.

Porady

Jabłka można dodatkowo posypać cynamonem, by nadać im charakterystyczny jesienny aromat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy