KOPERTY GYROS

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ważne by koperty świetnie smakowały, pięknie wyglądały na stole i były ze składników które mamy pod ręką w domu. Pierś z kurczaka zawsze mam podobnie ciasto francuskie gotowe a warzywa w misie w kuchni również czekają na poszatkowanie. Idealne dla nieplanowanych gości, których u mnie jest pełno....

  • 30 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    1 papryka czerwona świeża
    1/2 puszki kukurydzy
    łyżka oleju
    jajko do posmarowania
    1 łyżeczka przyprawy gyros

    jogurt naturalny 200 ml
    majonez 100 ml
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

    gram o HIT MIESIĄCA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Koperty gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto francuskie rozwiń, pokrój wzdłuż na pół a następnie każdą część na 3 kwadraty. Mięso pokrój w kostkę, dopraw przyprawą odstaw na 10 min niech się zmaceruje, usmaż na zloty kolor na oleju. Ostudź, Kukurydzę odcedź a paprykę umyj i pokrój w kostkę. Na koperty kładź zimne mięso, kukurydzę paprykę, zamknij koperty łącząc przeciwlegle rogi. Posmaruj jajem roztrzepanym, piecz na pergaminie w 180 stopniach w piekarniku.

    Zmieszaj jogurt z majonezem ziołami solą oraz zmiażdżonym czosnkiem, odczekaj 10 min,sos jest gotowy.

    GRAM O HIT MIESIĄCA

Porady

Ja koperty podaje z sosem czosnkowym oraz sałatkę grecką Czasem dodatkowo koperty smaruje pesto bazyliowym lub czerwonym i na warzywa dodatkowo kładę plaster mozzarelli białej z zalewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować