Koperkowa zupa inaczej.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wszystkie mamy "Małych Niejadków" wiedzą dlaczego warto przyrządzić taką zupę. Wszystkim tym, którzy mieli okazję ją u mnie pałaszować smakowała bardzo.

  • 50 min

Składniki:

  • - porcja kurczaka (2 skrzydełka, pierś)
    - włoszczyzna (por, marchew, seler, korzeń pietruszki)
    - pół szklanki mleka
    - pół szklanki śmietany
    - 4 kopiaste łyżki posiekanego kopru
    - makaron (np. świderki, kolanka itp.)
    Przyprawy:
    - pieprz, sól
    - 3 ziarna ziela ang.
    - 3 liście laurowe
    - tymianek, oregano (1 łyżeczka)
    - kopiasta łyżeczka przyprawy uniwersalnej

Koperkowa zupa inaczej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koperkowa zupa inaczej. 1. 1. Zagotowujemy 1 l wody z warzywami startymi na tarce lub pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawę typu przyprawa uniwersalna oraz porcją rosołową. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu. Dodajemy pozostałe przyprawy, poza pieprzem i solą.
    Gdy mięso będzie miękkie należy je wyciągnąć, obrać z kostek i skóry, posiekać. Dodajemy je dopiero pod koniec gotowania zupy, nie teraz..Dodajemy makaron- jedną szklankę (najlepiej 15-20 minut przed końcem gotowania zupy).
    Gdy warzywa są już wystarczająco miękkie możemy dodać mleko i chwilę gotować na bardzo małym ogniu.
    Teraz możemy śmiało wrzucić wcześniej przygotowane mięso.
    Po zdjęciu z ognia dodajemy spienioną śmietanę i koper.
    Na koniec należy jeszcze tylko spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Porady

Można podawać tą zupę zarówno z makaronem jak i z ryżem, jest także smaczna z duszonymi ziemniakami polanymi zarumienionym masłem. Tak wykonana zupa jest bardzo delikatna. Nie bójcie się przyprawiać tymiankiem! Ja tego typu przyprawy ucieram, rozkruszam w dłoni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy