Koparka dla adriana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.upiec wg własnego przepisu jasny biszkopt z 6 jajek i wykroić z niego kształt koparki.
BAGIETKI PTYSIOWE: zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody dodać mąkę i wymieszać. Wystudzić. Ucierać dodając po jednym jajku. Na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć na wyłożoną pergaminem formę 2 paski na długość formy. Upiec.
MASA BUDYNIOWA: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, po wystudzeniu utrzeć z masłem i margaryną. Gotową masę podzielić na pół i do jednej części dodać pokrojoną czekoladę.
Galaretki rozpuścić w półtorej szklanki wody.
Biszkopt przekroić na pół, posmarować cienko masą z czekoladą. Bagietki przekroić na pół włożyć do środka masę i powciskać w nią wiśnie. Nadziane bagietki ułóż na środku ciasta i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Na galaretkę wyłóż resztę masy z czekoladą i przykryj drugą częścią biszkopta. Całe ciasto posmaruj delikatnie pozostałą masą. Przygotuj lukier plastyczny. żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj glukozę i wymieszaj, po połączeniu składników dodaj partiami cukier puder, gdy lukier będzie na tyle plastyczny by wyrabiał się ręcznie podziel na części i zabarw. Lukier rozwałkuj i udekoruj nim koparkę wg własnej fantazji.
Porady
biszkopt i bagietki ptysiowe piekę dzień wcześniej, co skraca czas wykonania całego tortu
Komentarze