Kopytka z ziemniaków i twarogu

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne kluski z ziemniaków, twarogu i odrobiny mąki. Podawane klasycznie z bułką tartą przyrumienioną na maśle. To mój smak z dzieciństwa kojarzący się z moją Babcią.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 400 g ziemniaków
    • 200 g sera białego śmietankowego
    • około 1-2 szklanki mąki pszennej*
    • szczypta soli

    Dodatki:

    • przyrumieniona bułka tarta **
    • roztopione masło

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne

Kopytka z ziemniaków i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wystudzić je, dodać ser i rozgnieść razem dokładnie praską do dużej miski. Przesiać około 3/4 szklanki mąki i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników.
    Na stolnicy (blacie kuchennym) rozsypać mąkę, ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować wąski wałek i kroić ostrym nożem kopytka.



  • kopytka 2. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie i wyjmować po około 1 minucie od wypłynięcia na wierzch.
  • kopytka 3. Podawać z roztopionym masłem, lub z przyrumienioną bułką tartą lub odsmażone na patelni.

Porady

*Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. ** Gdy podaję je od razu jeszcze gorące – polewam po prostu roztopionym masłem. Bardzo dobre są również kiedy lekko ociekną z wody i po jakiejś godzinie od ugotowania kopytka wrzucam do przyrumienionej na patelni tartą bułką zmieszaną z roztopionym masłem. Kilka razy podrzucam je na patelni i podaję gorące

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować