Kopytka z zasmażaną kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Do środka wbić jaja, wsypać obie mąki i wyrobić jednolite ciasto. Formować wałki i kroić na kawałki. Wrzucać do gotującej się i osolonej wody. Polać podsmażoną cebulką lub skwarkami.
Kapusta zasmażana: Kapustę gotujemy około 30 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody z odcedzenia kapusty.
Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kapustę i odrobinę wody, która została z jej gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy. Kiedy woda odparuje, podsmażamy kapustę, by mocniej się zarumieniła. Często mieszamy żeby nam nie przywarło do patelni. Kiedy nabierze lekko brązowego koloru, jest gotowa do podania.
Komentarze