Kopytka z sosem waniliowo-rabarbarowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny obiad na ciepłe, letnie dni :)

  • 45 min

Składniki:

  • Kopytka :

    1 kg ziemniaków

    1 szklanka* mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 jajko

    duża szczypta soli



    Sos waniliowo-rabarbarowy :

    2 grube łodygi rabarbaru

    1 łyżeczka masła

    0,5 szklanki* cukru

    ziarenka z połowy laski wanilii

    2 łyżki wody



    *szklanka o pojemności 250ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopytka z sosem waniliowo-rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos waniliowo-rabarbarowy :

    Warto przygotować go na początku jeżeli danie mamy zamiar podać od razu po ugotowaniu kopytek.

    Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojony rabarbar. Chwilę smażymy po czym dodajemy cukier, wodę i ziarenka z wanilii. Dusimy kilka minut aż nadmiar płynu odparuje a sos zgęstnieje. Odstawiamy.
  • 2. Kopytka :

    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy lekko przestygną przeciskamy je przez praskę. Do zduszonych ziemniaków dodajemy resztę składników i dobrze zagniatamy. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło można dosypać trochę mąki. Wyrabiamy do czasu aż masa będzie gładka, elastyczna i nie będzie kleiła się do rąk i blatu. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w wałek, delikatnie spłaszczamy nożem i tniemy po skosie w romby.

    Gotowe kopytka gotujemy w osolonym wrzątku, 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch.

    Podajemy od razu polane sosem waniliowo-rabarbarowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

kopytka

To może cię zainteresować