Kopytka z sosem waniliowo-rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos waniliowo-rabarbarowy :
Warto przygotować go na początku jeżeli danie mamy zamiar podać od razu po ugotowaniu kopytek.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojony rabarbar. Chwilę smażymy po czym dodajemy cukier, wodę i ziarenka z wanilii. Dusimy kilka minut aż nadmiar płynu odparuje a sos zgęstnieje. Odstawiamy.
2.Kopytka :
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy lekko przestygną przeciskamy je przez praskę. Do zduszonych ziemniaków dodajemy resztę składników i dobrze zagniatamy. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło można dosypać trochę mąki. Wyrabiamy do czasu aż masa będzie gładka, elastyczna i nie będzie kleiła się do rąk i blatu. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w wałek, delikatnie spłaszczamy nożem i tniemy po skosie w romby.
Gotowe kopytka gotujemy w osolonym wrzątku, 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy od razu polane sosem waniliowo-rabarbarowym.
Komentarze