Kopytka w zebrę

0 (0 ocen)

Takie kopytka zachwycą małych i dużych , barwnik nie zienia smaku kopytek a daje fajny kolor :) Możemy jeść je na słono z kiełbasą i cebulką lub słodko np. ze śmietaną i cukrem :)

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki pieprzu ( nie koniecznie )
    szczypta ciemnego barwnika spożywczego lub parę kropel soku z czarnej porzeczki

    Dodatkowo:
    2 pętka kiełbasy śląskiej
    2 cebule
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka w zebrę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę dodajemy jajko , mąkę i pieprz. Łączymy w jednolitą masę.
  • ziemniaki , barwnik 2. 1/2 masy ziemniaczanej łączymy z barwnikiem spożywczym.
  • na kopytka 3. Bierzemy kawałek masy zwykłej i kawałek ciemnej , sklejamy.
  • na kopytka 4. Wałkujemy po stolnicy posypanej mąką , robimy wałeczki
  • kopytka przed gotowaniem 5. Kroimy ukośne " kopytka " .
  • kiełbasa z cebulą. 6. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę , smażymy na odrobinie oleju.
  • 7. Zagotowujemy wrzątek , gotujemy kopytka do wypłynięcia na wierzch.
  • 8. Podajemy z usmażona kiełbasą z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barwnik spożywczy Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować