Kopytka - sprawdzony przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy całkowicie przestygną to najpierw je dusimy tłuczkiem do ziemniaków, a później przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól( ok. 1/3 łyżeczki) oraz pieprz. Całość zagniatamy szybko ręką, lekko podsypujemy mąką gdyby było bardzo kleiste.
Kopytka
Krok 2
W tym czasie nastawiamy wodę w większym garnku. Gdy będzie kipiała to wtedy dopiero zajmujemy się ciastem. Z całego ciasta formujemy 4 kule. Z każdej formujemy dłońmi cienkie paski. Nożem kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 4-5 cm. Podsypujemy lekko mąką, każde kopytko delikatnie oprószamy tą mąką, wrzucamy na wrzątek. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu. Najlepiej do garnka, pojemnika w którym będą przechowywane kopytka dodać 2 łyżki mąki aby się po prostu nie posklejały. Można je podsmażyć również na patelni wraz z masełkiem i cebulką, a ich wierzch posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze