Propozycja na obiad, kopytka tu akurat z sosem z grzybów leśnych ale bardzo dobrze smakują podane na słodko lub z bułką tartą zrumienioną na maśle z dodatkiem czosnku
Składniki:
1 kg. ziemniaków
30 dkg. sera białego
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
sól ,
jajko
3 łyżki masła
SOS:
grzyby leśne ( ilość w zależności od ilości sosu)
śmietan sól , pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
Kopytka serowe z sosem z grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać , ugotować zmielić razem z serem . Masę równo uklepać w garnku podzielić na 4 części , jedną część odłożyć na ziemniaki i ser , w puste miejsce nasypać mąki , tyle samo pszennej i ziemniaczanej ,tyle żeby powstał kopczyk, wbić jajko , posolić do smaku i wyrobić gładkie ciasto , wyłożyć na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną i formować kopytka , wrzucać na gotującą się wodę , zmniejszyć ogień i gotować do wypłynięcia , po ugotowaniu przelać zimną wodą , dobrze odsączyć i polać roztopionym masłem . SOS GRZYBOWY: grzyby oczyścić , pokroić , obgotować , odcedzić i dusić na maśle około 15 minut co jakiś czas mieszając ,posolić , śmietanę rozcieńczyć gorącą wodą dodać do grzybów , chwile pogotować , pod koniec dodać pokrojony czosnek . Sosem polać kopytka , podawać z ogórkiem kiszonym . Kopytka można zrobić bez sera , z dodatkiem sera kopytka są pulchniejsze , można też podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle z dodatkiem czosnku , albo na słodko czyli z cukrem pudrem
Komentarze