Kopytka dyniowo-ziemniaczane

4.5 (201 ocen)

Kopytka dyniowe są bardzo smaczne, mają ładny kolor, możemy je podawać z różnymi sosami jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków

    500 gram puree z pieczonej dyni

    400 gram mąki pszennej

    3 jajka

    sól

    olej

    mąka do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Dodatki

Kopytka dyniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree z dyni, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Porady

Dodatek oleju do gotowania sprawi że kopytka się nie posklejają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować