Deser kopuła z galaretkami i biszkoptami

0 (0 ocen)

Pyszny misz-masz z galaretkami, owocami, w masie jogurtowo-śmietanowej , otoczony biszkoptami. Idealne na lato :)

Składniki:

  • 600 ml jogurtu naturalnego
    500 ml śmietany kremówki
    4-5 łyżek cukru pudru
    op.żelatyny-fix
    2 galaretki, np.czerwona i zielona
    50 dag dowolnych owoców (czereśnie, maliny, winogrona,porzeczki,banany, arbuz )
    duże op.okrągłych biszkoptów







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Wina

Deser kopuła z galaretkami i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie szklane ( u mnie kwadratowe o pojemności 1,5 l.) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie i bokach naczynia poukładać biszkopty. Galaretki osobno rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody i zostawić do stężenia.
  • 2. Owoce umyć, oczyścić. Czereśnie, arbuza i winogrona pozbawić pestek, banany obrać ze skórki. Arbuza i banany pokroić na mniejsze kawałki .
  • 3. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masa jogurtową. Przygotowane owoce dodać do masy i delikatnie zamieszać. Stężałe galaretki pokroić w niewielką kostkę i dołożyć do reszty składników.
  • gotowe ciasto przed tężeniem 4. Tak przygotowaną masę z owocami delikatnie przełożyć do naczynia wierzch pokrywając biszkoptami. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 5. Po min.3-4 godzinach przełożyć na duży, płaski talerz do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą. Ciasto najlepiej kroi się, kiedy biszkopty nabiorą wilgoci (po całej nocy w lodówce).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czereśnie Porzeczki Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować