Deser kopuła z galaretkami i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie szklane ( u mnie kwadratowe o pojemności 1,5 l.) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie i bokach naczynia poukładać biszkopty. Galaretki osobno rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody i zostawić do stężenia.
2.Owoce umyć, oczyścić. Czereśnie, arbuza i winogrona pozbawić pestek, banany obrać ze skórki. Arbuza i banany pokroić na mniejsze kawałki .
3.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masa jogurtową. Przygotowane owoce dodać do masy i delikatnie zamieszać. Stężałe galaretki pokroić w niewielką kostkę i dołożyć do reszty składników.
4.Tak przygotowaną masę z owocami delikatnie przełożyć do naczynia wierzch pokrywając biszkoptami. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
5.Po min.3-4 godzinach przełożyć na duży, płaski talerz do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą. Ciasto najlepiej kroi się, kiedy biszkopty nabiorą wilgoci (po całej nocy w lodówce).
Komentarze