Kolorowy omlet studencki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy paprykę i dusimy ok. 6 minut, aż będzie miękka.
2.Pieczarki obieramy, kroimy w talarki, solimy i smażymy.
3.Umyte jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko, solimy i ubijamy trzepaczką ok. 2 minut. Dodajemy drobno posiekany koperek i pieprz do smaku.
4.Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy 1/4 masy jajecznej. Zmniejszamy ogień i gdy spód się zetnie, co jakiś czas podważamy brzegi
omletu łopatką, przechylając patelnię tak, żeby pod spód spływały nieścięte jajka. Po ok. 4 minutach smażenia równomiernie rozrzucamy na omlecie
1/4 papryki i pieczarek. Posypujemy pieprzem i pozostałym koperkiem. Omlet składamy na pół i smażymy jeszcze 2 minuty. W taki sam sposób smażymy
omlety z pozostałej masy.
Komentarze