Kolorowy budyniowiec bez pieczenia

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

szybkie i smaczne ciasto

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma kwadratowa o boku 25 cm
    0,5 dużego opakowania herbatników lub ciasto kruche
    2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzącej wody
    1 litrowy słoik wisni w soku własnym, u mnie z dodatkiem wisniówki, przepis na nie podałam już w dziale przetwory
    3 budynie śmietankowe bez cukru te na 0,75 litra
    6+ 3 łyżki cukru/ do smaku
    2 szklanki mleka
    2,5 szklanki wody
    1 cukier migdałowy 16 gram
    Odrobina masła
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kolorowy budyniowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowy budyniowiec bez pieczenia 1. Dno formy lekko posmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.
    Wisienki dokładnie osączyć. Mnie zostało 1,5 szklanki soku, więc dolałam 2,5 szklanki wody i ugotowałam na nim 2 budynie śmietankowe dodając 6 łyżek cukru, ale to zależy jak słodki mamy sok.
    Gęsty i gorący budyń wylać na ciastka. Wyrównać i przykryć ciastkami, lekko je dociskając. Można pominąć ciastka w tej warstwie.
    Ugotować pozostały 1 budyń na mleku dodając 3 łyżki cukru i cukier migdałowy.
    Gęsty i gorący budyń wylać na ciastka i wyrównać. Odstawić do wystudzenia.
    Na warstwie budyniowej ułożyć dosyć gęsto osączone wisienki i zalać tężejącą galaretką cytrynową.
    Wstawić do lodówki, na kilka godzin, aby dobrze stężało.

Porady

zamiast herbatników warto zrobić ciasto kruche . Cukier migdałowy nadaje fajnego smaczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto bez pieczenia -   sero-budyniowiec

To może cię zainteresować