Forma kwadratowa o boku 25 cm
0,5 dużego opakowania herbatników lub ciasto kruche
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzącej wody
1 litrowy słoik wisni w soku własnym, u mnie z dodatkiem wisniówki, przepis na nie podałam już w dziale przetwory
3 budynie śmietankowe bez cukru te na 0,75 litra
6+ 3 łyżki cukru/ do smaku
2 szklanki mleka
2,5 szklanki wody
1 cukier migdałowy 16 gram
Odrobina masła
Kolorowy budyniowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno formy lekko posmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.
Wisienki dokładnie osączyć. Mnie zostało 1,5 szklanki soku, więc dolałam 2,5 szklanki wody i ugotowałam na nim 2 budynie śmietankowe dodając 6 łyżek cukru, ale to zależy jak słodki mamy sok.
Gęsty i gorący budyń wylać na ciastka. Wyrównać i przykryć ciastkami, lekko je dociskając. Można pominąć ciastka w tej warstwie.
Ugotować pozostały 1 budyń na mleku dodając 3 łyżki cukru i cukier migdałowy.
Gęsty i gorący budyń wylać na ciastka i wyrównać. Odstawić do wystudzenia.
Na warstwie budyniowej ułożyć dosyć gęsto osączone wisienki i zalać tężejącą galaretką cytrynową.
Wstawić do lodówki, na kilka godzin, aby dobrze stężało.
Komentarze