kolorowe pączki z dziurką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Takie kolorowe pączki przygotowałam z pomocą mojej córeczki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 16 sztuk:
    2 i 1/4 szklanki mąki
    20 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka ciepłego
    3 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    60 g masła
    1/2 łyżeczki soli
    kieliszek spirytusu
    litr oleju lub smalcu
    do dekoracji:
    białko
    ok. szklanki cukru
    kolorowe barwniki
    kolorowe cukierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki Oponki Ciasto

Kolorowe pączki z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na kwadrans. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać dolewając powoli stopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około centymetra. Wycinać koła dużą szklanką lub kuflem. Na środku wycinać koła kieliszkiem. Olej rozgrzać do temperatury 175*C. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego najlepiej sprawdzać kawałkiem ciasta czy jest już wystarczająco gorący - jeśli ciasto wpływa i się smaży to znaczy, że można już wrzucać pączki. Pączki smażyć najpierw pod przykryciem, następnie odwrócić i smażyć już bez pokrywki na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować