Kolorowe leczo z kiełabasą i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Leczo stanowi świetna i zdrową propozycje na obiad np. z makaronem, ryżem lub bez - jako zupa.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 połówka piersi z kurczaka
    laska kiełbasy
    3-4 duże papryki (czerwona, żółta, zielona)
    2 małe cukinie ( młode )
    7 dużych pomidorów , sparzonych wrzątkiem i obranych ze skóry
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    30 dag pieczarek
    1 szklanka bulionu (może być z kostki)
    pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku
    olej roślinny
    Dodatkowo: papryczka chilli, łyżka koncentratu pomidorowego

Kolorowe leczo z kiełabasą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno garnka wlewamy olej, wsypujemy drobno posiekaną cebulę.
    Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojona kiełbasę i posiekany czosnek. Po ok. 2 min. dodajemy pokrojoną paprykę, zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ciągle mieszając. Wsypujemy cukinię pokrojona w centymetrowa kostkę. Na małym ogniu dusimy przez około 25-30 min ( do miękkości cukinii )
    Między czasie smażymy drobno pokrojonego kurczaka, pod koniec dodając plasterki pieczarek. Dodajemy do leczo na 10 min przed końcem gotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy