Kolorowe jesienne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli a do żółtek wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć do białości, potem przesiać do nich mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Z białek ubić pianę, część dodać do ciasta, wymieszać a potem dodać resztę piany i połączyć wszystko ale delikatnie.
Blachę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem wylać do niej ciasto.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
2.Masa marchwiowo - jabłkowa
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować, wrzucić startą marchew i dusić do miękkości.
Potem jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do marchewki i dusić dalej do miękkości jabłek.
Gdy jabłka są miękkie wsypać galaretki i dokładnie wszystko wymieszać a potem przestudzić do lekkiego ścięcia.
3.Masa budyniowa :
Do garnka przelanego zimną wodą wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i ciągle mieszając aby nie było grudek ugotować budyń.
Gotowy przykryć, wystudzić.
Gdy budyń wystygnie w misce utrzeć miękką margarynę i ciągle ucierając dodawać porcjami zimny budyń.
Miksować aż masa dobrze się połączy.
4.Galaretka :
Do dowolnego naczynia wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki kiwki i dokładnie wymieszać.
Schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia.
5.Przełożenie :
Na dno blaszki, w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkoptu i podwyższyć boki bo ciasto będzie dość wysokie.
Do przygotowanej formy włożyć jeden placek, nasączyć go słabym naparem herbaty ( u mnie czarna English Breakfast ).
Na biszkopt wyłożyć masę marchewkowo - jabłkową, wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki.
Potem wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim nasączonym herbatą biszkoptem i ponownie wstawić ciasto do lodówki na około 30 minut.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, na górze rozłożyć umyte i suche winogrona a na nie rozłożyć tężejącą galaretkę.
Gotowe ciasto położyć w chłodne miejsce do całkowitego związania się ciasta.
Na koniec kroić w kostkę i zajadać.
Komentarze