- galaretka truskawkowa (dowolny kolor/smak)
- serek homogenizowany waniliowy
- do dekoracji czekolada, owoce, biszkopty itp.
Ilość składników można dowolnie zwiększać aby uzyskać więcej porcji. Kolory galaretek i smaki serków wybieramy wedle gustu i wyobraźni, warstw moze być kilka, możliwości jest wiele :)
Kolorowe galaretki z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotować jedną galaretkę wg. opisu na opakowaniu, wlać do miseczek bądź pucharków/szklanek/kieliszków na wysokiej nóżce i ustawić ukośnie (można podłożyć np. łyżeczkę). Zostawić do stężenia.
2.2. Drugą galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż widnieje na opakowaniu, gdy zacznie tężeć dokładnie połączyć (można zmiksować) z serkiem i wylać na zastygniętą pierwszą galaretkę.
3.3. Deser wstawiamy do lodówki, przed podaniem dekorujemy np. owocami bądź galaretką.
P.S. Jeżeli chcemy namalować wzór, rozpuszczamy kawałek czekolady, malujemy od wewnątrz naczynia w którym będzie galaretka i czekamy aż zastygnie zanim wlejemy wystudzone galaretki.
Komentarze